Pages

Ucapan Eidul Fitri

Ucapan Eidul Fitri

PENYOKONG KAMI

Wednesday, March 7, 2012

Ziarah Pesuruhjaya ke Kuala Linggi


Kuala Sungai Baru : Persuruhjaya Pas Negeri Melaka Tuan Haji Adly Bin Zahari telah megadakan lawatan kerja beliau ke Pejabat MTD Kuala Linggi bagi melihat gerak kerja pasukan MTD Kuala Linggi untuk mengahadapi pentas Pilihan Raya Umum yang penuh dengan onak dan duri. 

Beliau telah di sambut oleh Penyelia MTD Ust Julasapiyah Bin Kassim dan barisan Ahli jawatan kuasa MTD. dalam ucapan alu - aluan dari pihak tuan rumah iaitu Penyelia Mtd Ust Julasapiyah Bin kasim beliau telah merasa berbesar hati atas kunjungan Tuan Persuruhjaya ke MTD Kuala Linggi dan beliau juga berharap dengan kehadiran Tuan Persuruhajaya dapat meningkatkan moral seluruh ahli dan perkerja parti untuk meneruskan perjuangan.

Tuan Persuruhjaya juga telah menyampaikan amanat beliau dan berharap agar MTD Kuala Linggi dapat memacu kemenangan dalam PRU yang bakal tiba dan mengaharap agar Kuala Linggi dapat di tawan Parti Islam Semalaysia( PAS) InsyAllah.

Bagi pihak ahli jawantan kuasa MTD mengucapakan ribuan terima kasih kepada Tuan Persuruhjaya yang sanggup turun ke MTD Kuala Linggi dan membakar semangat untuk meneruskan kerja untuk memenangkan PAS di sini.

Oleh: Haziq

0 comments:

Zakat Melaka diberi kepada bukan asnaf

Untuk EPISOD 1 - Melaka TanahairKU akan membongkar penyelewengan wang zakat yang dilakukan oleh kerajaan negeri Melaka, Majlis Agama Islam Melaka (MAIM). Walaupun isu ini telah bertahun-tahun lamanya berlaku tetapi pihak berwajib seperti SPRM dan lain-lain gagal mengambil tindakan tegas terhadap pihak yang terlibat.

Tergamak pihak-pihak berkenaan menyelewengkan wang zakat yang sepatutnya diberikan kepada asnaf. Tetapi mereka menggunakan wang zakat untuk MEMBINA BANGUNAN.

Malangnya bila perkara ini diadukan kepada SPRM, jawapannya yang diterima ialah TIADA sebarang penyelewengan dan rasuah. SPRM memberi jawapan bahawa pihak Mufti menyatakan wang itu adalah wang lebihan zakat. Persoalannya jika benar ia wang lebihan zakat, bolehkah ia digunakan untuk membina bangunan?Fakta Monorel Melaka1) Bernilai RM15 juta, bagi laluan sejauh 1.6 kilometer menghubungkan Stesen Hang Jebat di Taman Rempah dan Stesen Hang Tuah di Jalan Bunga Raya.

2) Rosak lebih 21 kali sejak beroperasi 20 Oktober 2010

3) Pihak pengendali iaitu Melaka Taming Sari Sdn Bhd (MTSB) terpaksa menampung kerugian operasi sebanyak RM74,188.75.

3) Perbelanjaan operasi yang dikenakan sepnjang tempoh itu adalah sebanyak RM205,573.25 berbanding kutipan sebanyak RM131,384.50

4) Suruhanjaya Pengangkutan Awam Darat (SPAD) pernah menggantung perkhidmatan monorel selama sebulan di sebabkan masalah keselamatan dan fasiliti.

5) Antara masalah perkhidmatan monorel ini adalah masalah cengkaman pd landasan terutamannya pada waktu hujan, melain pihak pengurusan menggunakan cat thermal pada landasannya.

6) Antara penyelesaian kerajaan adalah dgn menyediakan sebuah kenderaan berkren yang dikenali sebagai "cherry picker" untuk mengangkut penumpang yang terkandas sekiranya monorel itu tidak dapat bergerak selain menyediakan manual fungsi dalam bahasa Melayu atau bahasa Inggeris dan memperkuatkan cengkaman tayar pada monorel melalui jajaran laluan pada waktu hujan.


Disusun oleh : Aizat Baharuddin (Ketua Penerangan Dewan Pemuda PAS Negeri Melaka).